Navigációs menü segédlet Fő Navigációs menü Fő tartalom Lábléc menü
2021.12.08.

Szépülő fűtőmüvek

A 2021-es év kiemelten fontos év volt a SZETÁV Kft és a Mondolo Egyesület által közösen életre hívott Városmetamorfózis számára. Idén a szervezők a SZETÁV tulajdonában álló fűtőművek környezeti szempontú újraértelmezése mellett egy, a városi természetvédelemi problémák és a természettudományos ismeretterjesztés terén roppant fontos és komplex témára fókuszáltak: a hazai kulcsfajok szerepére hívták fel a figyelmet.

A tudatos programtervezésnek köszönhetően már az év elején megkezdődött az ismeretterjesztés a „Beporzó Hadművelet” névre keresztelt akcióval. Több önkormányzati céggel, az egyetemmel és egy nemzetközi céges partnerrel együttműködve 11 méhlegelőt és 6 rovarhotelt létesítettek a szakemberek városszerte. Az így átadott tudással előtérbe hozták a beporzó rovarok fontosságát, és egyben támogatták a kulcsfajok szerepének megismertetését.

Az őszi lombhullási időszak végével és a madáretetési szezon kezdetével újabb állomással és természetvédelmi küldetéssel bővült a Városmetamorfózis palettája. Az év végére időzített „Küllős Fűtőmű” a hazai harkályfajok fontosságára irányítja a reflektorfényt, hiszen e fajcsoport képviselői is mind kulcsfajok. Kulcsfajok, hiszen az utódneveléshez készített odúik más fajok számára létfontosságúak. Ha csak a madárvilágban tekintünk körbe, akkor számos olyan fajt találunk, mely ugyan odúköltő, ám maga odút nem készít. Habár a harkályok létszáma városi életközösség biomasszájának csak kis százalékát adják, e szolgáltatásuk révén jelentőségük az egész társulás fennmaradásának szempontjából kiemelkedő.

A szegedi Muralpaint festői egy több mint 200 négyzetméteres, két hazai harkályfajt ábrázoló dekorációval öltöztették új köntösbe a Tarján VIII. fűtőmű Retek utcai és Hóbiárt basa utcai homlokzatát. A Mondolo Egyesület és a SZETÁV Kft. csapata az előző természetvédelmi street art projektjeikhez hasonlóan itt is QR kódos ismeretterjesztő táblával látták el a falfestményt, mely egy környezeti nevelés céljából létrehozott weboldalra, az urbanology.hu-ra vezeti át az érdeklődőket és az amatőr harkályvédőket.

Ám az oktatás ezúttal sem csak az online térben valósul meg! Az egyesület tagjai két fatörzset alakítottak át ún. élőhelyfákká. Ezek a komplex természetvédelmi megoldásokat magukba sűrítő installációk a holt fát mint kulcsforrást utánozzák. Segítségükkel válik érzékelhetővé, hogy ami csak egy korhadt fatörzsnek látszik, az valójában rovarhotel és madárodú, ráadásul csekély anyagi ráfordítással a háztáji kiskertekbe is kihelyezhető dekoratív méhlegelő és madáritató is válhat belőle.