Navigációs menü segédlet Fő Navigációs menü Fő tartalom Lábléc menü
2020.05.14.

„DZSUNGEL A BETONDZSUNGELBEN”

SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és a Szegedi Távfűtő Kft. már korábban is együttműködtek az ábrázoló művészet pártolásában, egyszersmind épített környezetünk esztétikusabbá tételében egy szabadtéri művészeti galéria létrehozásával:

 

2017-ben kerültek a Szegedi Távfűtő Kft. Vág utcai irodaházának falára azok a nagyméretű, művészi színvonalú gyermekrajzok, amelyek 3 évig díszítették a lakótelepi irodaház falát. Akkor a közös művészeti akció, a szabadtéri galéria kiállítása a „Vissza a természethez!” címet kapta, és a plakátméretű gyermekrajzokon virágzó fák, pillangók, madarak csempésztek természetközeli hangulatot a rideg lakótelepi irodaház környezetébe. Nem volt öncélú a kiállítás témaválasztása: a Szegedi Távfűtő Kft. elkötelezett a környezet védelmében, és ez nemcsak azt jelenti, hogy sorozatos technológiai fejlesztésekkel egyre inkább igyekszik károsanyag kibocsátásának csökkentésére, fűtési technológiájának zöldítésére geotermikus és fotovoltaikus zöldenergia-források bevonásával. Hanem azt is, hogy a távhőszolgáltató épített infrastruktúrájának, komor ipari épületeinek díszítésével is sugallni kívánja, hogy a természeti környezet védelme mellett, épített és társadalmi környezetünk megóvása, esztétikusabbá, lakhatóbbá tétele is ugyanolyan fontos.

Az idei évben a Művészeti Iskola és a SZETÁV Kft. együttműködése tovább folytatódik.

 

Új művészeti galéria nyílik a régi helyén

 

„DZSUNGEL A BETONDZSUNGELBEN”

címmel.

 A SZETÁV székházát 16 nagyméretű színes, gyönyörű gyermekrajz díszíti 2020. május 13-ától. Az épület falait ragyogó színekkel megfestett dzsungelábrázolások teszik szemet gyönyörködtetővé: kolibrik, anakondák, nyílméregbékák bújnak meg a dzsungel buja, smaragdzöld növényzetében.A Művészet Iskola tanulói és a SZETÁV nemcsak esztétikai élményt kívánnak okozni a látogatóknak, a környéken lakóknak, hanem el is gondolkodtatnak: szabadtéri galériájukkal együtt kívánják ráirányítani a figyelmet az egyre nagyobb mértékű esőerdőirtások tragikus és visszafordíthatatlan hatásaira, és azt is éreztetni kívánják, hogy a természeti környezet és a városi környezet nem feltétlenül egymást kioltó fogalmak, azok harmonikus együttélése is elérhető célunk lehet. Így az élet a valódi dzsungelben és a betondzsungelben, a panelrengetegben is kellemesebb lehet.