Navigációs menü segédlet Fő Navigációs menü Fő tartalom Lábléc menü
2021.04.04.

HORIZON2020: A geotermikus energetikai fejlesztések közösségi finanszírozása és kockázatcsökkentése projekt

Az Európai Geológus Szövetség vezetésével 2018 év végén Community-based development schemes for geothermal energy (A geotermikus energia közösségi alapú finanszírozása – CROWDTHERMAL) címmel pályázat készült és került benyújtásra a HORIZON2020-LC-SC3-2018-2019-2020 kiírásra.

A skót, német, holland, spanyol, belga és izlandi partnereket tömörítő 10 tagú konzorcium egyetlen magyar tagja a Szegedi Távfűtő Kft. A pályázat támogatást kapott, a legújabb sikerrel a SZETÁV projektfejlesztő csapata immár 11 nyertes (9 KEOP, 1 GINOP és 1 H2020) projektet jegyez. A CROWDTHERMAL projekt keretében olyan, a geotermikus fejlesztéseket támogató közösségi megoldások kialakítására kerül sor, melyek a majdani felhasználók jobb tájékoztatására, véleményének közvetlen figyelembevételére és a lakosság aktív bevonására helyezik a hangsúlyt a termálenergetikai beruházásokhoz kapcsolódó döntéshozatali mechanizumosok és a geotermikus fejlesztések finanszírozása során.

A projektben a SZETÁV a konzorcium által kidolgozott újszerű eljárásokat (beleértve a termálprojektek műszaki és pénzügyi kockázatait csökkentő megoldásokat) teszteli – ehhez a hátteret a szegedi távfűtés ugyancsak pályázatból finanszírozott átalakítása (9 kazánház geotermikus energiaforrásra való átállítása) szolgáltatja. A támogatási és a konzorciumi szerződések megkötése megtörtént, a projekt 2019. szeptember 1-jén elindult. A fejlesztés teljes költségvetése 2,3 M Euro (kb. 720M Ft), melyből a SZETÁV tevékenységeit 113E Euro (kb. 35M Ft) fedezi. A támogatás intenzitás 100%-os.